information information information

Arrangementen

De gidsen van het VVV hebben allemaal hun hart verpand aan de historie van Geertruidenberg. Dat merkt u direct als u met hen meegaat op ontdekkingstocht, te voet of op de fiets. Om het voor iedereen goed verstaanbaar te houden is de groepsgrootte per gids aan een maximum van 20 personen gebonden. De duur van stadswandeling en rondleidingen kan naar wens eventueel worden ingekort.

Vraag naar de mogelijkheden van thematische stadswandelingen en fietstochten. Komt u met uw gezelschap met een bus, dan kunnen wij ook een rondleiding per bus verzorgen.
Arrangement samenstellingen:


Stadswandeling met een rondleiding door het Stadhuis

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 1:30 uur
Kosten: € 40,00

Stadswandeling met rondleiding Stadhuis en torenbeklimming

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 2:00 uur
Kosten: € 50,00

Stadswandeling met rondleiding Stadhuis en rondleiding Geertruidskerk

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 2:00 uur
Kosten: € 55.00

Stadswandeling met rondleiding Stadhuis, rondleiding Geertruidskerk en torenbeklimming

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 2:30 uur
Kosten: € 75,00

Rondleiding Geertruidskerk

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 1:00 uur
Kosten: € 45,00

Torenbeklimming

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 1:00 uur
Kosten: € 35,00

Rondleiding Geertruidskerk en torenbeklimming

Max. aantal pers: 20 | Tijdsduur: 1,5
Kosten: € 55,00

Rondleiding museum De Roos

Max. aantal pers: 15 | Tijdsduur: 1:00 uur
Kosten: € 22,50 (excl.entree)

Cultuurhistorische fietstocht

Max. aantal pers: 10 | Tijdsduur: 2:30 uur
Kosten: € 50,00

Cultuurhistorische fietstocht en rondleiding Lambertuskerk

Max. aantal pers: 10 | Tijdsduur: 3:00 uur
Kosten: € 70,00

Bouwstenen:

Stadswandeling

Over het verleden van Geertruidenberg Vestingstad aan de Biesbosch valt veel te vertellen. De monumenten en de verdedigingswerken, waarlangs de gids u rondleidt, geven daar alle aanleiding toe. Het grote, eeuwenoude marktplein, omzoomd door een dubbele rij leilinden en vele historische panden laat u de sfeer proeven van het handelscentrum dat Geertruidenberg in de late middeleeuwen was. Bolwerken, ravelijnen en grachten verhalen over de latere rol als grensvesting tussen Holland en Brabant.

Rondleiding voormalig Stadhuis

Het zal u niet verbazen, het voormalige Stadhuis van Geertruidenberg is prominent gelegen aan de Markt. Eeuwenlang was dit de plaats van waaruit de stad werd bestuurd. De 18e eeuwse gevel met trappenbordes heeft een bekroning met het beeld van Vrouwe Justitia. Dat herinnert aan de tijd dat er in dit pand, in de vierschaar, recht werd gesproken. Een korte rondleiding door het Stadhuis kan naar wens in de stadswandeling worden opgenomen.

Rondleiding door de Geertruidskerk

De bouwgeschiedenis van deze kerk gaat terug tot ca. 1200. Door de eeuwen hebben perioden van bloei, maar ook branden en oorlogen de kerk vele gedaanten gegeven. In de laatste decennia van de 20e eeuw is zowel het in- als het exterieur in volle glorie gerestaureerd. Unieke rouw- en tekstborden, verbonden met de geschiedenis van de stad, de bouwrelicten en de nooit voltooide crypte geven een bijzondere inhoud aan een rondleiding door de kerk.

Torenbeklimming

Een hele klim deze torenbeklimming in Geertruidenberg, maar eenmaal boven op de torenvan de Geertruidskerk hebt u een prachtig zichtop de stad en krijgt u een goed beeld van de vestingwerken. Bij helder weer zijn er bovendien herkenningspunten tot in de verre omgeving.Tijdens uw klim maakt u kennis met de geschiedenis van deze toren en de klokken uit 1447 en1647. In 2013 is het 16e eeuwse torenuurwerk gerestaureerd en teruggeplaatst in een museale opstelling. Als u het treft hoort u van nabij hoe het carillon haar tonen over de stad laat klinken.

Bezoek museum De Roos

Een bezoek aan museum De Roos, gevestigd in een vroeg 17e-eeuws pand aan de Markt in Geertruidenberg, kan een passend begin of afsluiting van de stadswandeling zijn, of is goed te combineren met een andere cultuurhistorische mogelijkheid. In vele facetten toont het museum op fraaie wijze de geschiedenis van Geertruidenberg. U kunt er zich zelfs door een van de museumgidsen laten rondleiden.

Cultuur historische fietstocht

Op de fiets, langs historische, maar ook pittoreske plekjes in de gemeente Geertruidenberg. Niet alleen de kern Geertruidenberg, maar ook Raamsdonksveer en Raamsdonk vormen 'een levend stukje historie'. De tocht is ongeveer 20 kilometer lang. De gids stopt echter regelmatig om u attent te maken op allerlei wetenswaardigheden. Deze fietstocht is bovendien heel goed te combineren met de rondleiding door de Lambertuskerk in Raamsdonk, een van de oudste kerken van Brabant.