NIEUWS

Lezing Job Cohen in de Geertruidskerk

Geplaatst op: 02-01-2020

Op vrijdag 24 januari wordt in de crypte van de Geertruidskerk een lezing verzorgd door Job Cohen. 
Job Cohen is een Nederlands jurist en politicus en genoot een indrukwekkende carrière. Zo was Cohen hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en kennen we hem als burgemeester van Amsterdam en PvdA-fractievoorzitter en staatssecretaris.
Cohen adviseerde recent over een financiële ’tegemoetkoming’ aan nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit onder andere de Joodse gemeenschap, die door NS zijn vervoerd naar de nazi-vernietigingskampen. Tijdens de lezing in de Geertruidskerk zal Job Cohen onder andere ingaan op dit onderzoek en het in de context plaatsen van de holocaustherdenking, dat in het laatste weekend van januari ieder jaar plaats vindt.

Tevens zal op deze avond het kunstwerk van Daan Roosegaarde “Levenslicht” worden onthuld. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.
Na afloop van de lezing kunt u napraten en elkaar ontmoeten in de zoutmanzaal. Ook is de tentoonstelling “Een naam die niet uitgewist zal worden” te bezoeken. U maakt hier kennis met de joodse families uit Geertruidenberg en Raamsdonksveer en wandelt door de prachtige replica van de synagoge van Geertruidenberg.